Bahçelievler kiremit aktarma, Bahçelievler kiremit çatı aktarma uygulamaları ile çetin kış koşulları, sıcak ve soğuk farkının yüksek olması ve periyodik çatı bakımlarının yapılmamış olması çatıda her yıl yeni problemleri oluşturur. Bu problemler kırık ve çürük kiremitlerin çoğalması, kiremit yağmur oluklarının tozla dolması, baca dibi saçlarının delinmesi ve açılması, dere saçlarının yırtılması veya delinmesi, kiremit altı şiltesinin su tutma özelliğinin kalmaması, mahya beton harçlarının bozulması ve oluklarda oluşan çatlaklar vb. hasarlar kiremit aktarma veya onarımı zorunlu hale getirir.
Çatıda oluşan bu problemlerin tamiratı zamanında yapılmazsa daire veya bina içine su sızıntısına ve yüksek yakıt giderlerine sebep olmaktadır. Çatıya akan su çatı arasında rutubet yapmakta son kattaki dairelerin tavanlarından daire içine sızmaktadır. Çatı arasındaki ısı yalıtım (cam yünü vb.) malzemelerinin özelliğini bozmaktadır. Su yalıtımının zamanında yapılmamış olması ahşap karkasın da çürümesine neden olmaktadır. Çatıda ki mevcut olan kiremit ve mahyalar komple sökülür. Kırık, çatlak ve deforme olanları yenileri ile değiştirildikten sonra çatı üzerine balyalar halinde istiflenir. Sökülen kiremitlerden sonra ortaya çıkan kiremit altı tahtaların eksik olanları tamamlanır, çürümeye yüz tutmuş ve kırılmış olanları yenileriyle değiştirilir.
Eksik çivili olanlar yeniden çivilenir. Çatı yüzeyi her türlü toz, kir ve atıklardan süpürülerek temizlenir. Yağmur sularının tahliyesinde kullanılan dereler ve iniş boruları PWC malzemeden oluşuyor ise bunlar sökülüp yerlerine galvaniz sac veya PWC ile değiştirilir. Yağmur dereleri, oluk, kalkan ve baca sacları montajlanır İniş tahliye boruları ise duruma göre 70’lik veya 100’lük galvaniz kare sac veya PWC borular ile değiştirilir. Daha sonra temizlenen çatı yüzeyine alt kısmı ziftli kağıt (ruberoit) üstü ise ( jütlü ) sentetik çuval örgü deseni ile kaplı çuvallı kiremit altı örtüsü diye tabir ettiğimiz 1 m. eninde 20 m. uzunluğunda olan kiremit altı örtüsü oluk hizalarına paralel şekilde hizalayıp ve birbirinin üzerine 10 cm binecek şekilde döşenir. Sonra bağdadi çıta ile birlikte çiviler çatı yüzeyine çakılır.
Kiremit altı örtüsü (ruberoit) serilen çatı yüzeyine daha önceden balyalar halinde istiflediğimiz kiremitler yeniden döşenir. Bu işlem sırasında gizli yağmur dereleri veya PWC yağmur dereleri hizasındaki ilk sıra kiremitler ile gerekli görülen bölümlerdeki kiremitler kaymaları önlemek amacıyla ince inşaat teli ile bağlanıp çivilenir. Çatının omuz mahyaları harçlanırken, hazırlanan harcın içerisine boya veya hazır renkli mahya harcı kullanılır. Bu işlem çatıdaki kiremitlere uygun görüntü bütünlüğü sağlanacaktır. Çatıda mevcut olan bacaların kenarları, çatıya çıkış kapağının kenarları ve üzeri varsa asansör kulesinin ve merdiven boşluğunun duvar diplerinin kenarları, membran veya diğer su yalıtım malzemeleriyle her türlü su sızıntılarına karşı su yalıtım izolasyon yapılır. Her türlü iklim koşullarına uzun süre etkilenmeden dayanabilen su yalıtım malzemeleri tercih etmek gerekir. Çatı aktarma işleminde en son olarak da mevcut durumdaki bacalar, asansör kulesi ve merdiven boşluğunun dış duvarları çatıya ve binaya uyumlu bir renk ile boyanır, ve böylece çatı aktarma işlemi bitmiş olacaktır. Bunun için en uygun çözüm kiremitlerin aktarılmasıdır. Eğer ahşap karkas beş on ve tahtalarında çürük ve kırıklar varsa onarımı yapılmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Bağcılar Kiremit Aktarma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.